SAROsystems AS - Logo

Publisert: lørdag 13. mai 2023 kl. 07:00

Bak Pete står et privat tilfluktsrom: – Jeg mener vi er i en veldig, veldig følsom situasjon

Pete Zensen mener norske myndigheter har vært naive. Fra Fevåg selger han løsninger for private tilfluktsrom.

Pete Zensen utenfor prototypen til det private tilfluktsrom-systemet han og Saro Systems tilbyr. Foto: Jørn Gjersøe.
Jørn Gjersøe

Jørn Gjersøe

Ifølge sikkerhverdag.no er det i Norge omkring 20.000 tilfluktsrom «med plass til rundt 2,5 millioner mennesker». 29. oktober i fjor meldte NRK at i Norge ikke er bygget nye tilfluktsrom siden 1998.

– En verre situasjon enn i den kalde krigen

Ifølge «et omfattende og hemmelig beredskapsregister» NRK viser til, har rundt 50 kommuner verken offentlige eller private tilfluktsrom. Skulle du imidlertid være så heldig at du fikk plass i et av disse, har du kun krav på «fri golvflate på 0,6 kvadratmeter per person», ifølge Forskrift om tilfluktsrom.

– Jeg mener vi er i en veldig, veldig følsom situasjon. Og siden det politiske systemet i Russland er veldig udemokratisk, er det opp til noen få personer å ta avgjørelser. Jeg tror at vi er i en verre situasjon enn vi var på 80-tallet – i den kalde krigen. Og spesielt nå som NATO har ekspandert så mye mot øst, sier Pete Zensen til Fosna-Folket.

Zensen bor i Fevåg, i Indre Fosen kommune. Han er grunnlegger av SAROsystems AS. Sammen med Fremtidens Industri i Vanvikan, Innovasjon Norge, Aktiv Hus Design AS i Trondheim og Larsen-Transport AS i Fevåg har de utviklet et tilbud basert på brukte containere, der den aller billigste løsningen for tilfluktsrom koster under 400.000 kroner.

Pete Zensen innerst i prototypen av det private tilfluktsrom-systemet han og SAROsystems tilbyr. Foto: Jørn Gjersøe

– 30 centimeter tykk stålarmert betong

Kundene kan velge mellom å kjøpe et byggesett, der de sjøl graver hull i bakken og setter det opp.

– Men vi har også entreprenører som kan grave og gjøre jobben med innkapslingen av containeren i 30 centimeter tykk stålarmert betong.

Zensen sier at de i stor grad henvender seg områder i distriktene der folk ofte har tilgang til traktor eller gravemaskin, og tilbyr tilfluktsrom i tre størrelser: 15, 35 og 45 kvadratmeter.

Strømforsyningen er i utgangspunktet basert på 12 volts batterier. Men om strømmen skulle ta slutt er det utviklet et system der man kan få inn frisk luft ved hjelp av en hånd-sveiv.

De neste ukene vil Pete Zensen og SAROsystems vise fram prototypen av sitt system for tilfluktsrom på diverse steder i Trøndelag.

Mindre overrasket enn de fleste

Han forteller at det er selskaper andre steder i Europa som tilbyr private tilfluktsrom-systemer.

– Men de er så dyre at vanlige folk med vanlige lønninger ikke har råd til det, med mindre de vil ta opp store lån, sier Zensen.

Pete Zensen viser fram åpningen som er ment som en nødutgang om hoveddøren blir umulig å åpne.
Nødutgangen er fylt med sand og forseglet med plast i bunnen.
Man kan ta hull på plasten og klatre ut. Foto: Jørn Gjersøe.

Pete Zensen sier at de har en konkurrent i Tyskland som tilbyr et basis-sett på ni kvadratmeter for 1,2 millioner kroner.

Han forteller at hans militære bakgrunn gjør at han trolig ble mindre overrasket enn de fleste over Russlands invasjon av Ukraina. Han mener Norge og mange land med oss etter den kalde krigen har vært relativt naive når det gjelder troen på en «evigvarende» fred.

Og det gjelder ikke bare folket, men også våre styrende myndigheter.

– I utgangspunktet sluttet ni av ti europeiske regjeringer å bekymre seg for om de hadde nok tilfluktsrom. Og selv da jeg kikket litt på den norske historien, så jeg det samme.

Han hevder at problemet fram til 1991 kun var mangel på kapasitet.

– Fram til da var de velholdte, godt vedlikeholdt og betjente. I 1991 begynte folk å leie ut tilfluktsrom til lagringsplass og alt annet enn det faktisk var ment for. Både publikum og myndighetene fullstendig neglisjerte tilfluktsrommene. Noen ble revet og noen ble bygget til andre bruksområder.

– Mangler omtrent tre millioner plasser

Zensen sier at hans bekymring baserer seg på at det fram til 90-tallet var en klar politisk linje over hele Europa. Men at verden etter Sovjetunionens fall har blitt et langt mindre oversiktlig sted.

Og da Ukraina i 2022 ble offer for den russiske aggresjonen vi nå har sett gjennom over ett år, begynte Zensen å gjøre undersøkelser om norske tilfluktsrom.

– Og mine undersøkelser viste at vi i utgangspunktet mangler omtrent tre millioner plasser i norske tilfluktsrom, sier Pete Zensen.

Pete Zensen viser fram ventilasjonssystemet som i starten av et opphold vil være batteridrevet